Forbes'a Kapak Olan, 12 Milyar Dolarlık Şirketin Sahibi Türk ile Tanış

Forbes'a Kapak Olan, 12 Milyar Dolarlık Şirketin Sahibi Türk ile Tanışın

Herhalde bir çoğumuz, birkaç gün öncesine kadar Samumed'in ismini hiç duymamıştık. Ne zaman ki Forbes Mayıs sayısının kapağına bir Türk iş adamı olan Osman Kibar'ı yerleştirdi; Samumed yalnızca bizlerin değil tüm dünyanın radarına giren ve konuştuğu bir şirkete dönüştü.

Tam 12 milyar dolar değer biçilen, ve bu haliyle dünyanın en değerli biyoteknoloji girişimi olan bu şirketin bizleri gururlandıran öyküsünü beraber okuyalım.

 

'Yaşlanmayı tersine çevirmek': Çok mu iddialı buldunuz?

Öncelikle sizleri kısaca WNT ile tanıştıralım: WNT, kök hücrenin hangi organa ve nasıl dönüşeceğini kontrol eden yapının temel taşı. Bu proteindeki azalma yaşlanmaya, bozulma ise tahmin edebileceğiniz gibi, kanser gibi hastalıklara yol açıyor.

Doğru biçimde tetiklendiğinde ise, jeneratif (üretici), hatta rejeneratif (geri alıcı / düzeltici) etkisi bulunuyor. Yani kaybolan doku ve hücrelerin yerine yenisinin koyulmasını, doku ve hücre bozukluklarının geri döndürülmesini olanaklı kılıyor.

 

Samumed'i bu kadar değerli kılan şey, işte buna dair geliştirdiği ilaçları.

Samumed’in en büyük iddiası, geliştirdiği ilaçların yaşlanmayı tersine çevirmesi. Bu ilaçların bir kısmı aynı zamanda, dökülen saçları hiçbir ek işlem olmadan yeniden çıkartıyor; beyazlayan saçların da eski rengine geri dönmesini sağlıyor.

Diğer ilaçları ise, eklem ağrılarını yok edip omuriliği onarabildiği iddiasını taşıyor.

Şirket tarafından geliştirilen ve yine WNT eksenindeki diğer grup ilaçları ise, dizlerde yaşlanma etkilerini ortadan kaldırıyor, omurilik disklerini onarıyor ve akciğer kanseri tedavisinde yaraların iyileşmesini sağlıyor. 

Bu ilaçlardan bazıları insanlar üstünde test edilmeye başlandı bile.

Ve mucizevi diye nitelenebilecek bu araştırmaların en tepesinde, bir Türk bilim insanı bulunuyor:

Forbes dergisinin 10 Mayıs'ta çıkacak sayısının kapağına taşıdığı bu dahi Türk, Osman Kibar.

 

İzmir'in efsanevi rahmetli belediye başkanı, Asfalt Osman lakaplı Osman Kibar'ın torunu olan, ve dedesiyle aynı ismi taşıyan Osman Kibar, İstanbul Robert Kolej'de aldığı eğitim sonrası üniversiteyi okumak üzere California'ya yerleşerek mühendislik, matematik ve biofotonik alanlarında eğitim alıyor; hatta "fazla bürokratik" bulduğundan, doktorasını yarım bırakıyor.

Eğitimi esnasında kurduğu ilk girişimi Genoptix'i 470 milyon dolara Novartis'e, ardından kurduğu başka bir girişimi de Intel'e satan Kibar, sonrasında New York'a gelip Pequot Capital'da çalışmaya başlıyor.

 

"Bir sabah bir de uyandım ki, yatırım bankacısı olmuşum."

 

Gerçek tutkusunun bu olmadığını çok iyi bilen Kibar, tekrardan San Diego'ya dönüyor. Hava alanında karşılaştığı (Robert Kolej'den arkadaşı ve eski dostu) Cevdet Şamikoğlu’na, uçak biletinin arka yüzüne hızlıca çiziktirmek suretiyle dünyayı değiştirecek teknolojilere odaklı iş planını anlatıyor. 

Şamikoğlu etkileniyor; ve Kibar'ın 3,5 milyon dolarlık bir yatırım sağlamasına yardım ediyor.

"Başarı diye kendimle gurur duyduğum şeylerin hiçbiri parayla ilgili değil.

Ama bu yaşta oturup geceleri matematik çalıştığım için, kendimi geliştirmeye uğraştığım için kendimle gurur duyuyorum. Yani bence başarı, ne yapmak istediğini bilmek, hedefini seçmek, ve ona da ulaşmaktır. 

Seçimlerimiz hakkında gurur duyuyorsak, işte o başarıdır.

 

 

 

 

Genç Akademi
21 Aralık 2019

Bizi sosyal medyada takip edin, gelişmelerden ve kampanyalardan haberdar olun.

facebook.com/GencAkademiTR instagram.com/gencakademi_/ youtube.com genc-akademi.tumblr.com

T.c. Milli Eğitim Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı

e-bülten
Kampanyalardan haberdar olmak istiyorum.